Isolatiepremie 2022: een overzicht

Het isoleren van je woning is een investering die de moeite waard is. Geen enkele investering heeft zo'n groot terugverdieneffect als isolatie. Ook kan je de kosten beperken door gebruik te maken van isolatiepremies.

Deze isolatiepremies en/of fiscale voordelen worden, afhankelijk van de ligging van je woning, uitgekeerd door het Vlaams Gewest, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de lokale overheid en je netbeheerder.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle soorten isolatiepremies en andere fiscale voordelen waar je aanspraak op kan maken in 2022.

iso protect premiegids aanvragen

Slechts 6% btw betalen in plaats van de gebruikelijke 21%? Dit kan als je je isolatiewerken laat uitvoeren bij een erkende aannemer zoals Iso Protect én als je woning ouder is dan 10 jaar. Belangrijk: het moet gaan om een privéwoning, hoewel het ook voor professionele doeleinden kan worden gebruikt (weliswaar voor minder dan 50%).

Heeft je woning een slechte energieprestatie (EPC-label E of F)? Renoveer het dan, verbeter het EPC-label en krijg een premie van de Vlaamse overheid. Energiezuiniger wonen? Slim idee! Ontdek hier alles over de EPC-labelpremie.

Eigenaar geworden van een bestaande woning na 1 januari 2021? Dan maak je kans op een renteloze lening tot 60.000 euro van de Vlaamse overheid. Voorwaarde is wel dat je de woning op vijf jaar tijd grondig renoveert. Ontdek hier alles over de renteloze lening.

Nog een nieuwigheid sinds 1 januari 2021. Asbest werd vaak gebruikt als thermische isolator in bouwmaterialen. Volgens de OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, zijn er nog 2,7 miljoen Vlaamse huishoudens met asbest in daken of muren. Indien je je gevel of dak isoleert en tegelijkertijd het asbest laat verwijderen, heb je recht op een bijkomende premie van €8 per m2.

De totaalrenovatiebonus blijft ook in 2022 gelden. Sinds 2019 is het zo dat hoe meer renovatiewerken je uitvoert (min. 3, max. 7), hoe hoger de bonus is die je krijgt bovenop je individuele isolatiepremies. Ontdek er hier meer over.

Sommige Vlaamse gemeentes delen premies uit voor isolatiewerken. De bedragen en voorwaarden van deze isolatiepremies variëren per gemeente. Meer weten over de premies in je gemeente, aarzel dan niet om ons te contacteren. Onze experts helpen je verder!

Zelf isoleren of laten isoleren met premies?

Door de talrijke isolatiepremies en fiscale voordelen is het voordeliger om je woning te laten isoleren dan om het zelf te isoleren. Zo bespaar je honderden euro's en dit terwijl je helemaal niets hoeft te doen. Verder kan je zeker zijn van een correcte plaatsing met geschikte en kwalitatieve isolatiematerialen. Overtuigd? Laat dan gratis één van onze experts langskomen.

technische dienst

Klaar om te isoleren?

Laat GRATIS één van onze isolatie-experts langskomen.

referenties iso protect