Tien tips om vandaag al te besparen op je energiefactuur

De energieprijzen zijn nog steeds aan het stijgen en dit zal niet snel veranderen. Daarom delen we tien concrete tips waarmee je de hoge kosten van je energiefactuur kan doen dalen.

1. Verlaag de temperatuur met één graad

Door de temperatuur van je thermostaat één graad te verlagen (bv. 21 naar 20°C), kun je tot 7% op je verbruik besparen. Dit komt neer op een jaarlijkse besparing van ongeveer 100 euro gemiddeld.

energy protect temperatuur verlagen

2. Sluit s’ nachts je luiken of gordijnen

Sluit bij het vallen van de avond de luiken en/of gordijnen. Ze bieden een effectieve bescherming tegen de kou. Zo gaat er geen warmte verloren en blijft je kamer lekker warm.

energy protect rolluiken sluiten

3. Programmeer je thermostaat slim

Gebruik je een manuele thermostaat? Dan is het misschien wel tijd om over te stappen op een programmeerbare. Door je thermostaat slim in te stellen kan je aanzienlijk besparen op je energieverbruik, met een daling van je energiefactuur als gevolg.

Hoe stel je je thermostaat het beste in? De ideale temperatuur voor je woonkamer is 20 tot 21 graden, voor je slaapkamer 17 tot 18 graden en badkamer 22 graden. ’s Nachts is 16 graden genoeg, behalve in de kinderkamer. Daar is 19 graden aan te raden.

energy protect thermostaat

4. Beperk het sluimerverbruik

Sluimerverbruik is goed voor 18% van ons ‘niet-essentieel’ energieverbruik. Denk maar aan tv’s, computers, videospelconsoles, gsm-opladers, printers, enz. Beperk dit sluimerverbruik door je toestellen aan te sluiten op een stekkerdoos met schakelaar.

energy protect beperk sluipverbruik

5. Onderhoud je diepvriezer regelmatig

Als jouw diepvriezer niet regelmatig wordt onderhouden, kan er een ijslaag ontstaan. Hierdoor stijgt je energieverbruik. Concreet kan een dunne ijslaag van 3 millimeter je verbruik met 15% verhogen.

energy protect diepvries te onderhouden

6. Was kleding op het ecoprogramma

Was je je kleding op het ecoprogramma, dus op 30°, dan kun je flink besparen. Door op een lagere temperatuur te wassen, verbruik je minder energie en vaak ook minder water. Sommige vaatwassers hebben ook een ecoprogramma.

energy protect eco stand wassen.jpeg

7. Plaats ledverlichting

Vervang de lampen in je huis door ledverlichting. Het is een absolute must, vooral in de meest gebruikte ruimtes, de keuken en woonkamer. Leds zijn 90% zuiniger dan gloeilampen en verbruiken 85% minder energie dan halogeenlampen.

energy protect led verlichting

8. Isoleer je woning

In een slecht geïsoleerde woning hoor je veel te stoken. Met de huidige hoge energieprijzen is dit niet wenselijk. Door je woning te laten isoleren hoef je je geen zorgen meer te maken over die energieprijzen.

iso protect dakisolatie brugge 4

9. Installeer zonnepanelen

Installeer zonnepanelen en wek je eigen energie op. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de hoge energieprijzen op de markt.

zonnepanelen besparen op energiefactuur

10. Investeer in airco’s die kunnen verwarmen

Is je verwarming serieus verouderd/en of vervuilend? Dan is het tijd om te investeren in een airco die ook kan gebruikt worden als verwarming.

Airco om te koelen en verwarmen

Ook besparen op je energierekening?

Vraag gratis advies aan onze isolatie-experts.