5 tips om je huis koel te houden

Onze zomers worden steeds warmer. Temperaturen van 30°C en meer zijn al lang geen uitzondering meer. Of je nu een zonneklopper bent of niet, de hitte houden we nog altijd het liefst buiten. Dankzij onze 5 verfrissende tips hou je je huis én je hoofd koel tijdens de zwoele zomerdagen.

1. Het zal je leren om eerst te isoleren!

Hoe warm of koud het in jouw woning is, hangt af van de mate van isolatie. Door je woning uitstekend te isoleren, kan de hitte moeilijker je huis binnendringen, waardoor het binnen heerlijk koel blijft. Weet je niet waar te beginnen? Pak dan eerst je dak en je gevel aan. Samen zijn ze verantwoordelijk voor maar liefst 50% van alle warmte die binnenkomt. In de winter zal je dat trouwens duur komen te staan. Want dan zal 50% van de warmte die je binnen stookt zomaar via je dak en je gevel ontsnappen, wat resulteert in hoge verwarmingskosten.
 

Deel huisWarmteverlies
Dak30%
Gevel & spouwmuur20%
Vloer10%
Dak isoleren met glaswol om huis koel te houden

2. Open ramen & deuren op het juiste moment

Als het binnen warm is, zijn we al snel geneigd om zo veel mogelijk ramen en deuren open te zetten. Beginnersfout! Zodra het buiten warmer wordt dan binnen, sluit je best alle ramen en deuren zodat er geen warme lucht meer in je huis kan. In combinatie met zonnewering, rolluiken of gordijnen zal je ook enkele graden kunnen winnen. Pas als de zon ondergaat en het buiten koeler is dan binnen, kan je je ramen & deuren weer wagenwijd openzetten.

Tip! Zet ramen en deuren open van tegenovergestelde gevels en verschillende verdiepingen. Door de continue luchtstroom die je creëert, zal de temperatuur voelbaar dalen.

3. Haal een airco in huis

Blijft het puffen en zweten in je woning? Dan kan een airco letterlijk en figuurlijk verademing bieden. Een airco zuigt de warme lucht uit je woning en geeft er een fris briesje voor in de plaats. Het leuke? In de winter kan je je airco gebruiken als bijverwarming. Zo heb je er het hele jaar door genieten van!

De airco's worden bovendien alsmaar energiezuiniger. Al onze airco's hebben een gemiddeld energielabel A+ voor verwarmen en A++ of A+++ voor koelen. Heb je zonnepanelen? Dan hoef je al zeker niets te vrezen en zal je een groot deel van het verbruik kunnen dekken met je eigen zonne-energie.

Airco installeren om je huis koel te houden

4. Koel met een warmtepomp

We hadden het zonet al over de verfrissende krachten van een lucht-luchtwarmtepomp, beter gekend als een airco. Maar wist je dat je ook lucht-waterwarmtepompen kan inzetten om je huis mee af te koelen? Het klinkt misschien tegenstrijdig maar je verwarmingstoestellen kunnen ook perfect koelen. In de winter warmt een lucht-waterwarmtepomp het water in de verwarmingselementen op een milieuvriendelijke manier op. In de zomer kan je dit proces perfect omkeren en koud water door de buizen laten stromen. Heerlijk als je vloerverwarming hebt! 

5. Schakel warmtebronnen uit

In elk huis krioelt het van de verdoken warmtebronnen. Alles wat in een stopcontact zit, produceert naast elektriciteit ook warmte. Zowel je televisie, stofzuiger, vaatwas, oven & computer zorgen er mee voor dat jij zo zit te zweten in je huis. Probeer ze daarom overdag zo veel mogelijk uit te schakelen of uit het stopcontact te trekken. Ligt er nog een berg strijk op je te wachten? Stel hem dan liever uit tot 's avonds. Het lijken banale zaken, maar je kan er al snel enkele graden mee winnen. 

Energy Protect helpt je je huis koel te houden

Ben je de hitte ook zat en wil je je huis koel houden zonder je blauw te betalen? Laat gratis een isolatie-expert bij je langskomen om samen de opties met jou te bekijken. Op basis van jouw noden en budget proberen we jou de beste oplossing op maat te bieden.