Geen isolatie zonder ventilatie

Is jouw woning goed geïsoleerd of ben je van plan ze extra te isoleren? Uitstekend idee! Een goede isolatie is de eerste stap naar een energiezuinige woning. Maar wat velen uit het oog verliezen is dat hoe beter je je woning isoleert, hoe luchtdichter ze wordt. Daarom gaan isolatie en ventilatie altijd hand in hand.

Extra isolatie betekent extra ventilatie

Met een goede isolatie vermijd je dat warmte zomaar uit je woning kan ontsnappen. Daardoor hoef je minder te stoken en wordt je woning een stuk energie-efficiënter. Goed voor het milieu en voor je portemonnee dus! Maar hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe luchtdichter ze ook wordt. Verse lucht komt moeilijker binnen, terwijl de vervuilde en vochtige lucht amper naar buiten kan. Een goed ventilatiesysteem kan dit evenwicht perfect herstellen.

Iso Protect - geen isolatie zonder ventilatie

De gevolgen van isolatie zonder ventilatie

Gebrekkige ventilatie heeft in de eerste plaats gevolgen voor je gezondheid. Door de blijvende aanwezigheid van vervuilde lucht in je woning, word je vatbaarder voor concentratiestoornissen, allergieën, verkoudheden en luchtwegaandoeningen. Maar ook je woning blijft niet gespaard. Want als vochtige lucht zich geen weg naar buiten kan banen, zal het zich op termijn in de koude plekken van je muren beginnen nestelen. 

schimmel verwijderen

Ventileren is niet hetzelfde als verluchten

Een kamer verluchten door een raam open te zetten, doen we allemaal wel eens. Maar om een gezond binnenklimaat te creëren en te behouden, heb je nood aan een constante aan- en afvoer van verse en vervuilde lucht. En dat lukt alleen maar met mechanische ventilatie.

Wil je meer info over ventilatie of wil je weten welk ventilatiesysteem het beste bij jou past? Aarzel dan zeker niet om de experts van Aqua Protect te contacteren.

ventilatiesysteem 2

Isolatie is niet de oorzaak van vochtproblemen

Een van de grootste misvattingen is dat isolatie de grote boosdoener is van vochtproblemen in je woning. Condens gaat altijd op zoek naar de koude plekjes in je woning. Dankzij een goede isolatie werk je die koudebruggen juist weg, waardoor vocht niet kan evolueren in schimmels of opstijgend vocht

Wel is het zo dat vocht nog steeds zijn weg naar buiten moet kunnen vinden. Als dat niet het geval is, wordt de luchtvochtigheidsgraad binnen veel te hoog. Een goede isolatie vereist dus altijd een goede ventilatie. 

dsc 1129

Isoleer je woning met Iso Protect!

Wil je ook je woning extra isoleren? Ga dan voor een professionele aanpak met Iso Protect! Een van onze isolatie-experts komt gratis bij jou langs voor een voorstel op maat.