Gevel isoleren: 3 mogelijke manieren

Je gevel isoleren kan op 3 mogelijke manieren: isoleren langs de buitenkant, isoleren langs de binnenkant of de spouwmuur opvullen. Maar welke methode is nu het meest efficiënt? Wij nemen alle drie de methodes voor gevelisolatie onder de loep!

1. Gevel isoleren langs de buitenkant

Bij buitengevelisolatie wordt de buitenkant van je bestaande gevel bekleed met isolatieplaten, gevolgd door een afwerking naar keuze. Het resultaat is een gevel die niet alleen beter isoleert, maar ook een nieuwe look heeft. De aangebrachte lagen zorgen er wel voor dat je gevel breder wordt. Bespreek daarom eerst alles met je architect of de stedenbouwkundige dienst.

Je gevel isoleren langs de buitenkant is met voorsprong de meest efficiënte methode: je behaalt de hoogste rendementen, je verliest geen ruimte binnen én je vermijdt koudebruggen en vocht. Als klap op de vuurpijl kan je je gevel helemaal naar je smaak afwerken, met bijvoorbeeld crepi of steenstrips. Gezien de omvang van de werken is gevelisolatie langs de buitenkant tegelijkertijd ook de duurste optie. Maar wel eentje dat zich snel terugverdient!

Buitenmuur isoleren door Iso Protect

2. Gevel isoleren langs de binnenkant

Soms is het om praktische, stedenbouwkundige of budgettaire redenen niet altijd mogelijk om je buitengevel te isoleren. In dat geval kan je ervoor kiezen om je gevel langs de binnenkant te isoleren. Hier dien je echter rekening te houden met ruimteverlies: de isolatielagen zullen een paar centimeter van je binnenruimte afsnoepen.

Een ander neveneffect van binnenmuren isoleren, is het feit dat de buitenmuren kouder worden. Daardoor zijn ze gevoeliger voor temperatuurschommelingen. Dit vergroot op zijn beurt het risico op koudebruggen, wat de ideale voedingsbodem voor vocht is. Om het risico op vochtproblemen te minimaliseren, is het van cruciaal belang om te werken met een dampscherm, dampopen isolatiematerialen (zoals glaswol) en een dampopen afwerking. Alleen zo kan het overtollig vocht makkelijk je woning verlaten. 

3. De spouwmuur opvullen

Tussen de binnen- en buitengevel van een woning bevindt zich een kleine spatie, ook wel de spouw genoemd. De spouw voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen, maar heeft ook een isolerende functie. Je kan de isolatie in je spouwmuur verbeteren door je spouw op te vullen met isolatiemateriaal.

Een efficiënte methode voor spouwmuurisolatie is het inblazen van glaswolvlokken. Dit is de betaalbaarste oplossing waarmee je het snelst resultaat boekt. Het rendement ligt over het algemeen echter iets lager dan bij de andere methodes, omdat de spouw vaak niet zo breed is. Bovendien vereist deze methode gespecialiseerde kennis en vaardigheden. Kies dus steeds een betrouwbare aannemer die voldoet aan de STS 71-1 norm, zoals Iso Protect, voor gegarandeerde kwaliteit en betrouwbare resultaten.

Spouwmuur isoleren door Iso Protect

Je gevel isoleren doe je met Iso Protect!

Vraag een gratis plaatsbezoek aan om samen met één van onze isolatie-experts uit te zoeken wat de beste optie is voor jouw woning. Van de expert krijg je gratis advies en een gratis offerte.