Hoe dik isoleren?

Als het gaat om het verhogen van de energiezuinigheid van je huis, is isolatie een van de meest effectieve stappen die je kunt nemen. De exacte isolatiedikte is grotendeels aan jou, maar er zijn wel minimumwaardes waar je rekening mee moet houden. Ontdek hieronder hoe dik je moet isoleren bij renovatie of nieuwbouw.

De allesbepalende U-waarde voor isolatiedikte

In Vlaanderen, Wallonië en Brussel gelden dezelfde normen voor de isolatie van bestaande woningen. De U-waarde, die aangeeft hoeveel warmte er per seconde per vierkante meter verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1°C tussen binnen en buiten, mag maximaal 0,24 W/m²K bedragen.

Maar niets houdt je tegen om nog lagere waarden na te streven, zoals 0,20 W/m²K voor een lage-energiewoning of 0,15 W/m²K voor een passieve woning. Hoe lager de U-waarde, hoe dikker de isolatie dus zal zijn. En hoe dikker je isolatie, hoe lager je energiefactuur en hoe hoger je comfort! 

Iso Protect meet dikte spouwmuur om isolatiedikte te bepalen

Aanbevolen isolatiediktes

Hoe dik je isolatie moet zijn, hangt dus volledig af van de U-waarde die je nastreeft. Hieronder lijsten we de aanbevolen isolatiediktes voor je op per type isolatie.

Elk isolatiemateriaal heeft namelijk zijn eigen lambdawaarde. Hoe lager deze lambdawaarde, hoe beter het materiaal isoleert en hoe minder dik je ook zal moeten isoleren. Hou wel in je achterhoofd dat dit indicatieve waardes zijn. Bespreek steeds met een energiedeskundige of architect hoe dik je zal isoleren.
 

  Huidige norm (0,24 W/m²K)Lage-energiewoning (0,20 W/m²K)BEN-woning (0,15 W/m²K)
MurenMinerale wol14-1818-2324-31
 PUR/PIR9-1312-1616-22
 EPS16-2218-2324-31
VloerPUR/PIR6-107-139-19
 Houtvezelplaat11-1714-2220-31
DakMinerale wol18-2522-3030-40
 PUR/PIR8-1410-1612-22
 Houtvezelplaat16-2319-2825-37
Iso Protect meet isolatie af

Je woning isoleren, waar te beginnen?

De meeste warmte in je woning gaat verloren via je dak, ongeveer een derde om precies te zijn. Het loont dus om bij dakisolatie iets hoger te mikken dan de aanbevolen norm.

Na het dak zijn de muren aan de beurt. Als de staat van je woning en je budget het toelaten, is het aan te raden om je gevel zo dik mogelijk langs de buitenkant te isoleren. Als alternatief kun je overwegen om de isolatie aan de binnenkant van je gevel aan te brengen of de spouwmuur te isoleren, al zijn deze opties minder rendabel. Na je dak en muren isoleer je de vloer

Iso Protect isoleert hellend dak

Laat je adviseren door Iso Protect!

Als isolatie slecht geplaatst is, verhoog je het risico op vochtschade en warmteverliezen. Neem daarom steeds een erkend aannemer onder de arm. Iso Protect is al meer dan 20 jaar erkend en gecertificeerd aannemer voor de plaatsing van dakisolatie, gevelisolatie en spouwmuurisolatie. Vraag een gratis plaatsbezoek aan van één van onze isolatie-experts voor een vrijblijvende offerte op maat.